poniedziałek, 21 listopada 2016

Kwas Eta

Poznańskie Targi Piwne 2016
Piwo VII

Kwas Eta, browar Pinta. Listopadowe piwo miesiąca Pinty. Obowiązkowe do wypicia na Targach. Trzeba było się trochę ukwasić, po tych wszystkich mocarzach goryczki ;)

Piwo to jest z gatunku piw kwaśnych - konkretnie Sour Pumpkin Red Ale. Tak tak, dyniowe :) W składzie pulpa z pieczonej dyni Hokkaido, wanilia, cynamon, goździk, imbir. Zakwaszane za pomocą bakterii Lactobacillus Helveticus.

W skrócie - wystrzałowe piwo!! Mega smaczne, pijalne, klasa.

Bardzo mętne, pomarańczowo-bursztynowe w barwie. Ja miałem nalane bez pianki.
Nie będę tu rozróżniał zapachu i smaku, napiszę tylko, że piwo  oczywiście kwaśne, bardzo przyprawowe, czasami ostre. Jedno z ciekawszych piw jakie do tej pory piłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz