piątek, 21 października 2016

Żywiec Szampańskie

Żywiec Szampańskie, browar Grupa Żywiec. Najnowsze dziecko tego wielkiego koncernu. Bodajże tymczasowa edycja z okazji jubileuszu browaru. Piwo chyba w stylu Bière de Champagne, z dodatkiem drożdży szampańskich, kolendry i o dziwo dwóch gatunków amerykańskich chmieli. Podstawa to słód pszeniczny.

Kolor jasno-żółty, pianka biała obfita.
W zapachu to piwo trąci lekko szampanem, lekko Żywcem Białym (kolendra) i lekko  pospolitym, wodnistym Lagerem.

W smaku...jakby to powiedzieć. To po prostu Żywiec Biały, tyle że mniej aromatyczny, raczej perfumowany. Tak jakby do linii produkcyjnej Białego dolali więcej wody ;) ;) Ale jest jeden szczegół co konkretnie wyróżnia Szampańskie od Białego. Tu mamy całkiem całkiem dobrze zaznaczony posmak drożdżowy i słodowy. A chmiel? Niewyczuwalny niestety.

Wydaje mi się, że piwo trochę się nieudało. Może jakby weszło na stałe do produkcji, to można by przy nim pomajstrować, a tak? Nieciekawe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz